Blodtrycksmätare
Hos oss på Color4care finner du funksjonelle og rimelige blodtrykksmålere som passer for barn, ungdom og voksne. Vi tilbyr manuelle blodtrykksmansjetter fra vårt eget merke Beez, som muliggjør trygge målinger av både pasienter og familiemedlemmer. De manuelle blodtrykksmansjettene har et praktisk 2-i-1-slangesystem, noe som betyr at ballpumpen og manometeret fungerer gjennom samme slange. Dette gjør måleren enkel og praktisk å arbeide med og du kan enkelt lese av både under- og overtrykk.
Vi tilbyr også digitale blodtrykksapparater fra de erfarne produsentene ADC og GIMA. Med en digital måler fra Color4care får du et pålitelig verktøy av høy kvalitet som gir trygge og sikre målinger både i helsevesenet og hjemme. Disse målerne har flere smarte funksjoner, som for eksempel advarsel om uregelmessig hjertefrekvens, gjennomsnittsberegning og minnefunksjon for flere personer.
Ta kontroll med en blodtrykksmåler
Høyt blodtrykk eller hypertensjon, er en av de vanligste risikofaktorene for hjerte- og karsykdommer, men det merkes sjelden i hverdagen. Mange som har høyt blodtrykk, kjenner det vanligvis ikke i det hele tatt, noe som gjør det ekstra viktig å måle det regelmessig. Å sjekke blodtrykket med en blodtrykksmåler er en enkel og effektiv måte å ta vare på helsen din på og redusere risikoen for alvorlige sykdommer.
Å måle blodtrykket hos legen er bra, men det gir bare et øyeblikksbilde. Blodtrykket varierer naturlig gjennom dagen, avhengig av faktorer som stress, fysisk aktivitet og kosthold. Ved å måle blodtrykket hjemme med en blodtrykksmåler får du et mer nøyaktig bilde av det gjennomsnittlige blodtrykket ditt over tid. Enten du allerede har høyt blodtrykk eller bare ønsker å holde bedre oversikt over helsen din, kan en blodtrykksmåler være et viktig verktøy.
Hva er blodtrykk og hvordan fungerer det?
Blodtrykket er det trykket som skapes når hjertet pumper blod ut i kroppen. Det er en avgjørende faktor i transporten av oksygen og næringsstoffer til kroppens organer og vev. Blodtrykket måles i millimeter kvikksølv (mmHg) og angis i to verdier:
Systolisk blodtrykk (øvre verdi) - trykket som oppstår når hjertet trekker seg sammen og pumper blod ut i arteriene.
Diastolisk blodtrykk (nedre verdi) - Trykket i arteriene når hjertet slapper av mellom hjerteslagene.
Det betyr at et blodtrykk på 120/80 mmHg betyr at det systoliske trykket er 120 mmHg og det diastoliske trykket er 80 mmHg. Ved hjelp av en blodtrykksmåler kan du enkelt få et klart bilde av blodtrykket ditt og hvordan det varierer.
Hvordan reguleres blodtrykket?
Blodtrykket er ikke konstant, men varierer avhengig av flere faktorer. Det kan påvirkes av både ytre og indre faktorer. Nedenfor er noen av de vanligste årsakene til at blodtrykket kan endre seg:
Hjertets pumpeevne - Et sterkt hjerte pumper mer blod per slag, noe som kan øke blodtrykket.
Blodårenes elastisitet - Når blodårene er elastiske og fleksible, kan de utvide seg for å takle trykkøkninger, men med alderen blir blodårene ofte stivere, noe som kan øke blodtrykket.
Blodvolum - Hvis kroppen holder på for mye væske (f.eks. ved nyreproblemer eller høyt saltinntak), øker blodvolumet, noe som fører til økt blodtrykk.
Hormonelle signaler – Kroppen produserer hormoner som kan påvirke blodtrykket, for eksempel adrenalin (noe som øker blodtrykket ved stress) og renin (som regulerer væskebalansen).
Hvordan varierer blodtrykket i løpet av dagen?
Blodtrykket endrer seg naturlig avhengig av tid på døgnet og hva du gjør. Det er derfor viktig at du ikke måler blodtrykket med blodtrykksmåler når du for eksempel har vært fysisk aktiv. Blodtrykket er normalt høyere om morgenen når du våkner, og kan synke litt om kvelden når du gjør deg klar til å sove. Nedenfor er noen av de vanligste faktorene:
Det er lavest om natten når du sover.
Om morgenen stiger det raskt, noe som kan øke risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag hos personer med høyt blodtrykk.
I løpet av dagen påvirkes blodtrykket av aktivitet, stress, matinntak og koffein.
Om kvelden synker det ofte igjen, men hvis du har høyt blodtrykk kan det noen ganger forbli forhøyet selv om natten.
Det er viktig å forstå disse naturlige variasjonene for å kunne tolke resultatene når du har brukt blodtrykksmåleren. Det anbefales derfor at du bruker blodtrykksmåleren og måler blodtrykket på samme tidspunkt hver dag.
Hvorfor er det viktig å måle blodtrykket?
Å måle blodtrykket regelmessig og ha en pålitelig blodtrykksmåler er avgjørende for å oppdage og forebygge hjerte- og karsykdommer. Ettersom høyt blodtrykk ofte ikke har noen åpenbare symptomer, blir det enda viktigere å bruke en blodtrykksmåler og måle det. Mange går lenge med forhøyet blodtrykk uten å være klar over det, noe som kan føre til alvorlige problemer.
Hvilke risikoer er det ved ubehandlet høyt blodtrykk?
Høyt blodtrykk gir sjelden åpenbare symptomer, men ved veldig høye nivåer kan du oppleve svimmelhet, tretthet og hodepine. Det er vanskelig å angi eksakt grense for når blodtrykket må behandles, fordi det avhenger av individuelle risikofaktorer som for eksempel høye blodlipider, diabetes, røyking eller overvekt. Derfor har vi listet tre av de vanligste risikoene forbundet med høyt blodtrykk nedenfor:
Hjerte- og karsykdommer - Høyt blodtrykk er en av de største risikofaktorene for hjerteinfarkt og hjerneslag. Når blodårene utsettes for høyt trykk over lang tid, kan de bli skadet, stivne eller bli trangere, noe som fører til redusert blodgjennomstrømning.
Hjertesvikt - Hjertet tvinges til å jobbe hardere for å pumpe blod gjennom trange blodårer. Over tid kan hjertemuskelen svekkes og ikke lenger være i stand til å pumpe effektivt.
Nyreskader - Nyrene filtrerer blodet og regulerer væskebalansen i kroppen. Høyt blodtrykk kan skade nyrene og føre til nedsatt funksjon.
Hva er farlig lavt blodtrykk?
Lavt blodtrykk er mindre vanlig og ofte ufarlig, men i noen tilfeller kan det føre til svimmelhet, en følelse av at du svimer av og redusert blodsirkulasjon. Hvis blodtrykket blir for lavt, kan det føre til at viktige organer, slik som hjernen og nyrene, ikke får nok oksygen og næring. Selv om du har lavt blodtrykk, kan det derfor være viktig å måle det hjemme med en blodtrykksmåler.
Hva er normalt blodtrykk og hvor ofte bør du måle det?
Regelmessig måling er nøkkelen til å oppdage eventuelle endringer i blodtrykket ditt. Hvor ofte du trenger å måle, avhenger av din individuelle situasjon og helse:
Hvis du har normalt blodtrykk - Det anbefales å måle blodtrykket med en blodtrykksmåler minst en gang hvert annet år.
Hvis du ligger i grensesonen for høyt blodtrykk - Hvis blodtrykket ditt ligger i grensesonen 130-139/85-89 mmHg, kan det være nyttig med regelmessige målinger en gang i måneden.
Hvis du har høyt blodtrykk - Følg legens anbefalinger, men mange måler daglig eller flere ganger i uken for å overvåke effekten av medisinering og livsstilsendringer.
Hvis du tar blodtrykkssenkende medisiner - Blodtrykket bør kontrolleres regelmessig for å sikre at behandlingen fungerer som den skal.
Blodtrykksmåler hjemme
Å måle blodtrykket hjemme gir et mer nøyaktig bilde av det reelle blodtrykket ditt enn en engangsmåling hos legen. I henhold til anbefalinger bør du:
Måle blodtrykket med en blodtrykksmåler over en periode på 7-10 dager og ta gjennomsnittet av disse verdiene.
Mål på samme tidspunkt hver dag, helst morgen og kveld.
Sitt stille og avslappet i fem minutter før du måler.
Med en blodtrykksmåler hjemme er det enkelt for deg å følge med på blodtrykket ditt, slik at du og legen din kan oppdage endringer i tide og iverksette tiltak før det oppstår alvorlige problemer.
Hva påvirker blodtrykket?
Arvelighet - En av de største faktorene er arvelighet. Hvis du har høyt blodtrykk i familien, er det mer sannsynlig at du selv utvikler det. I tillegg blir blodårene stivere med alderen, noe som naturlig nok fører til høyere blodtrykk. Dette er en del av normal aldring, men med sunne livsstilsvaner og regelmessig måling av blodtrykk med en blodtrykksmåler kan gi deg selv bedre forutsetninger.
Livsstil og helse - Overvekt og fedme øker risikoen for høyt blodtrykk fordi hjertet må jobbe hardere for å pumpe blodet gjennom kroppen. Et usunt kosthold med mye salt, mettet fett og prosessert mat kan også bidra til at blodtrykket stiger.
Stress - Når vi er stresset, frigjør kroppen hormoner som får hjertet til å slå raskere og blodtrykket til å stige. Kortvarig stress er sjelden farlig, men langvarig stress uten tilstrekkelig restitusjon kan bidra til høyt blodtrykk og andre helseproblemer. Har du opplevd langvarig stress? Da kan det være lurt å ha en blodtrykksmåler hjemme.
Fysisk aktivitet - Regelmessig mosjon styrker hjertet, gjør blodårene mer elastiske og bidrar til å holde blodtrykket på et sunt nivå. En stillesittende livsstil kan derimot føre til vektøkning, dårligere blodsirkulasjon og økt risiko for høyt blodtrykk. Søvn og restitusjon spiller også en viktig rolle.
Konklusjonen er at blodtrykket er et komplekst samspill mellom gener, alder og livsstilsfaktorer. Ved å ta bevisste valg som å spise sunt, trene, håndtere stress og få nok søvn - kan du påvirke blodtrykket ditt og redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.
Blodtrykksmålere av høy kvalitet hos Color4care
Å holde øye med blodtrykket ditt er en viktig del av det å ta vare på helsen din og hos Color4care tilbyr vi et utvalg av blodtrykksmålere av høyeste kvalitet. Det er viktig å velge en blodtrykksmåler som er enkel å bruke og som gir pålitelige resultater.
Hos Color4care har vi nøye utvalgte modeller som er enkle å bruke og pålitelige. Er du usikker på hvilken modell som passer for deg? Les vår guide "Blodtrykksmålere - Best i test" på bloggen. Finn din perfekte blodtrykksmåler hos oss i dag!