Visste du at bruk av støttestrømper gir en rekke helsefordeler både på jobb i helsevesenet og på fritiden? Støttestrømper er et effektivt hjelpemiddel med få bivirkninger og spesielt populære blant pleiere som går og står mye i løpet av arbeidsdagen. Vil du vite mer om de helsemessige fordelene med støttestrømper? Les videre!
Helsefordeler med støttestrømper
Bruken av støttestrømper har mange fordeler og er spesielt nyttig i situasjoner der man sitter eller står lenge, noe som ikke er uvanlig under lange arbeidsdager i helsesektoren. Etter en arbeidsdag med mange timer på beina opplever mange en følelse av tretthet i føtter og ben, noe som kan skyldes økt blodtrykk i kroppen. Kroppens vener, som transporterer blod fra alle kroppens hjørner og tilbake til hjertet, trenger hjelp fra musklene for å tømmes effektivt. Høyt blodtrykk svekker blodgjennomstrømningen i kroppen og reduserer blodsirkulasjonen, noe som gjør at musklene må jobbe hardere. Når musklene ikke orker å jobbe på den måten som kreves, får klaffene i venene problemer med å pumpe oksygenfattig blod raskt nok til hjertet. Dette kan resultere i hovne ben, trette føtter og smerter. Nedsatt blodsirkulasjon kan også føre til verre bivirkninger – som åreknuter, blodpropp og bensår.
Støttestrømper hjelper kroppen på vei
For å hjelpe venene med å pumpe blodet hele veien tilbake fra føttene til hjertet, kan vi bruke støttestrømper. Støttestrømper, også kalt kompresjonsstrømper, bidrar med trykk, eller kompresjon, over leggmuskulaturen og ankelen slik at blodet sirkulerer lettere og raskere i venene. Dette hjelper venene med å pumpe blodet tilbake til hjertet og bidrar til en bedre blodsirkulasjon. Det reduserer også risikoen for hovne, trøtte og verkende ben og gjør det lettere å takle lange arbeidsdager i helsevesenet.
Med hovne ben, strukket hud og dårlig blodsirkulasjon følger risikoen for andre problemer, som bakterieinfeksjoner, bensår og rosen. Selv etter operasjonen er det risiko for bivirkninger, som hevelse, blåmerker og blodpropp, som ofte setter seg i beina. Bruk av støttestrømper kan redusere disse bivirkningene og hjelpe til med tilhelingsprosessen, blant annet ved å fremme blodsirkulasjonen. Effekten av støttestrømper på blodsirkulasjonen er godt dokumentert og er en metode som passer for de fleste, uansett alder.
Er du usikker på om beina dine er hovne?
Du kan enkelt sjekke om du har hovne ben ved å trykke pekefingeren mot leggen og holde den i noen sekunder. Slipp deretter taket og se om det dannes en grop. Hvis gropen etter fingeren blir værende i flere sekunder, er det et tegn på mer omfattende hevelse og væskeansamling i vevet.
Ofte stilte spørsmål om støttestrømper
Hvorfor bør man bruke støttestrømper?
Støttestrømper hjelper blodsirkulasjonen, forbedrer blodgjennomstrømningen og reduserer trykket på vener og muskler, noe som igjen reduserer risikoen for hevelser, tretthet og smerter i ben og føtter. Kompresjonsstrømper kan også bidra til å forebygge tilstander som åreknuter, leggsår og blodpropp. Det kan også være lurt å bruke støttestrømper etter operasjon for å lette tilhelingsprosessen og redusere risikoen for bivirkninger som hevelser, blåmerker og blodpropp.
Hvordan tar jeg på støttestrømper?
På grunn av trykket kan støttestrømpene føles stramme og vanskelige å ta på seg. Ikke la dette være en grunn til ikke å bruke støttestrømper – ta heller en titt på våre praktiske tips! Når du skal ta på deg støttestrømpen, vrenger du den ut og inn og setter tåspissen inn i strømpens tå. Rull deretter støttestrømpen opp langs benet. Du kan også forsøke å bruke oppvaskhansker når du tar på deg strømpene, da disse gir et bedre grep. Husk at støttestrømpen må sitte godt på benet for å fylle sin funksjon. Bretter og kanter kan gi motsatt effekt og svekke blodsirkulasjonen.
Hvor stramt skal støttestrømper sitte?
Støttestrømpen skal være stram, da det er kompresjonen som gir helsefordelene. Strømpen bør imidlertid ikke være så stram at det gjør vondt – ellers er det fare for at blodstrømmen stoppes og effekten blir motsatt. Vær nøye med å bruke støttestrømper i riktig størrelse. Her kan du lese mer om mål og størrelser for å finne støttestrømpen som passer for deg.
Hvor lenge kan man bruke støttestrømper?
Du kan bruke støttestrømper hele dagen, fra du våkner til du legger deg. Støttestrømper er spesielt effektive når du sitter eller står mye, da blodgjennomstrømningen kan trenge en ekstra dytt. Strømpene kan også gi en raskere restitusjon etter hard trening. Med andre ord – det er ikke farlig å bruke støttestrømper gjennom alle dagens aktiviteter, heller tvert imot!
Kan man sove med støttestrømper?
Du bør ikke sove med støttestrømper. Blodtrykket i kroppen synker når du er i liggende stilling, og strømpens evne til å øke blodsirkulasjonen er ikke nødvendig. Det er også bra å holde seg våken i tilfelle det skulle oppstå smerter på grunn av støttestrømpens kompresjon.
Ta vare på dine støttestrømper
For at støttestrømpene skal vare så lenge som mulig og gi riktig støtte, avlastning og komfort, anbefaler vi at du følger vaskeanvisningene og tar godt vare på støttestrømpene. Hos oss på Color4care finner du støttestrømper i både bomull, bambus og nylon, og uansett materiale bør du ikke stryke , bleke eller tørke strømpene i tørketrommel. Støttestrømper i bomull kan vaskes i maskin på opptil 60 grader, bambusstrømper kan vaskes i maskin på opptil 40 grader, mens nylonstøttestrømper kan vaskes på 30 grader. Følg imidlertid alltid de medfølgende vaskeanvisningene, da avvik kan forekomme.
Du har sett 8 av 100 produkter