✔ Rask levering
✔ Utvidet returrett frem til 31/1
✔ Handle nå, betal senere
logo
FavoritterFavoritter
Rosa oktober
Møt Helena
Bryst-sykepleier på Skaraborgs sykehus

Kan du fortelle litt om deg selv og din karriere innen brystkreftbehandling?

Jeg er 61 år og har arbeidet på Skaraborgs Sjukhus siden 1986. Jeg startet karrieren min på kirurgiavdelingen og jobbet der i flere år. I 2003 fikk jeg en stilling på brystkreftmottaket og har jobbet der siden. Min tidligere kollega og jeg var med på å etablere poliklinikken fra grunnen av. Sammen med kollegaene våre utviklet vi en ny struktur for å kunne tilby kontinuerlig behandling til brystkreftpasienter. Vi satte av tid to dager i uken både til nye pasienter og de som trenger oppfølging, slik at vi alltid kunne ta dem imot raskt. Det var viktig for oss å ha en modell der pasientene fikk trygg og helhetlig behandling på samme sted, med én kontaktperson gjennom hele prosessen. Arbeidsmetoden har også blitt tatt i bruk av andre team. Jeg har virkelig utviklet meg i yrkesrollen min i løpet av årene her.

Hvorfor valgte du å bli sykepleier?

Helt siden jeg gikk på mellomtrinnet har jeg alltid sagt at jeg skal jobbe innen helsevesenet. Jeg følte på en måte at det var min vei. Målet mitt var å bli helsefagarbeider, så jeg flyttet fra Mullsjö til Stockholm for å jobbe på en langtidsavdeling i noen år. Men etter hvert innså jeg at jeg ville lære meg mer. Derfor begynte jeg å studere til sykepleier ved Huddinge sjukhus.

Hvordan ser en typisk arbeidsuke ut for deg?

Hver uke følger jeg omtrent det samme skjemaet. På mandager har jeg telefontid, planlegging av ukens besøk og poliklinikk for egne pasienter. På tirsdager har vi MDK (multidisiplinær konferanse), og da begynner løpet som jeg pleier å si til teamet vårt. Vi har to multidisiplinære konferanser på tirsdag, én for brystkreft og én for malignt melanom. Da samles spesialister fra ulike felt – brystkirurger, onkologer, patologer, mammografileger og kontaktsykepleiere – for å diskutere hvert pasienttilfelle og lage en behandlingsplan for hver pasient.

Onsdag formiddag har vi oppfølging for pasienter som har hatt brystkreftoperasjoner, der vi vurderer behandlingsplanen etter operasjonen og onsdag ettermiddag er dedikert til melanom-poliklinikk. Torsdager kommer nye besøkende med brystkreft, hvor jeg er med på å gi kreftbeskjedene sammen med kirurgen, og blir igjen med pasienten en stund etter at legen har gått. Fredager har jeg egne pasienter, ettårskontroller og sårskift.

Hva er det mest givende med jobben din?

Hele jobben er jo givende, ellers ville jeg ikke ha vært her så lenge. Men det beste med jobben er å kunne gi pasientene håp. "Vi kurerer de fleste som kommer til oss, og det er en fantastisk opplevelse å være med på," sier hun.

Hva er det mest utfordrende med jobben din?

Den største utfordringen er å gi tunge beskjeder til unge pasienter, spesielt de som er midt i livet, kanskje med små barn. Men selv i disse situasjonene prøver jeg å fokusere på å gi dem håp og forklare at vi har gode behandlinger som kan redusere svulster og forbedre prognosen. Vi kurerer faktisk de fleste brystkreftpasienter og det er viktig at de føler at vi har en klar plan videre. Jeg synes også det er vanskelig når pasienter velger å avstå fra behandling. Vi kan bare informere dem om forskningen og fordelene ved behandlingen, men til slutt er det deres valg.

Hvilke fremskritt har du sett innen brystkreftbehandling i løpet av karrieren din?

Det har skjedd utrolig mye siden jeg begynte å jobbe innen brystkreftbehandling. Da jeg først startet var kirurgi ganske enkelt, med størst fokus på å fjerne svulsten, uten å tenke på hvordan det estetiske resultatet ble. I dag har vi mye bedre teknikker og et tydelig fokus på at det skal bli fint etter operasjonen. Nå er det til tider slik at jeg ikke kan se hvilket bryst som er operert, så jeg må spørre: Hvilket bryst er det gjort inngrep på?

Hva klarer du deg ikke uten på jobben?

Støttestrømper!

Hva vil du si til alle kvinner i forbindelse med rosa sløyfe-kampanjen?

Undersøk brystene deres! Sett gjerne en påminnelse på mobilen en gang i måneden, for det er så lett å glemme. Gå på mammografi-kontroller når dere blir innkalt og søk heller hjelp én gang for mye enn én gang for lite. Og oppdager du noe nytt i brystet, selv om det bare var en måned siden forrige mammografi, så bør man oppsøke hjelp.

Kjøp riktig, kjøp rosa

For hvert solgte rosa produkt merket med rosa sløyfe-logoen donerer vi 15 kr til det viktige arbeidet med kreftforskning. Hjelp oss med å bidra til arbeidet med å bekjempe kreft! Pengene går til Svenska Cancerfonden.

Alle rosa produkter
Støttestrømper
Sko & Sandaler
Navneskilt
Arbeidstilbehør
Krus
Stetoskop
0 resultater

Du har sett 0 av 0 produkter

Relaterte artikler